Wegetarianizm, fleksitarianizm (okazjonalne spożywanie mięsa) czy weganizm w ostatnich latach znacznie zyskały na popularności.
Badacze z Finlandii postanowili zbadać, jaka grupa ludzi wybiera posiłki wegetariańskie. Wyniki nie były jednoznaczne, ale wśród wegetarian dało się zauważyć pewną prawidłowość.
Przebieg badań
Badanie było nietypowe, bo naukowcy postanowili przeprowadzać je w porze lunchu w jednej z restauracji w mieście Kouvola (około 78 tys. mieszkańców) w Finlandii.
Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach i Fińskiego Instytutu Zasobów Naturalnych (Luke) wprowadzili kilka zmiennych. W pierwszym tygodniu badania danie wegetariańskie nie było specjalnie promowane. W drugim tygodniu wyróżniono je w menu, a w trzecim zachęcano do zamawiania wegetariańskiego posiłku za pośrednictwem social mediów.
Wszystkie te zmiany dotyczyły menu lunchowego, ponieważ badacze uważali, że na taki posiłek, goście zamawiają coś na szybko i intuicyjnie.
Kto zamawia wegetariańskie posiłki?
Wynik badań zaskoczył samych naukowców, ponieważ nie zauważyli żadnych prawidłowości na przykład jeśli chodzi o płeć czy wiek.
Jak się okazało, czynnikiem wyróżniającym osoby wybierające bezmięsne opcje było wykształcenie. Wśród osób zamawiających wegetariańskie posiłki byli bowiem ludzie o wyższym wykształceniu oraz tacy, którzy są bardziej skłonni do kulinarnych eksperymentów.
Najprawdopodobniej taki wynik związany jest z większą świadomością dotyczącą ekologii oraz kwestii zdrowotnych.
źródło: rp.pl