
Sławosz Uznański-Wiśniewski zabierze w kosmos polskie pierogi, które zostały przygotowane według specjalnej procedury.
Pierogi i inne polskie dania będą stanowić tzw. bonus food.

Misja IGNIS w ramach lotu Axiom Mission 4 startuje wiosną 2025, a kosmonauci wraz z Polakiem, Sławoszem Uznańskim-Wiśniewskim polecą na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS).
Na Stacji będą przebywać dwa tygodnie i mogą ze sobą zabrać tzw. Bonus Food.
Celem projektu Bonus Food jest zaopatrzenie astronautów biorących udział w misji kosmicznej w specjalną żywność, będącą dodatkiem do standardowego menu spełniającego wymagania żywieniowe i operacyjne na orbicie. (…)
Ich wyjątkowość polega na smaku przywołującym na myśl miejsca oddalone o tysiące kilometrów – kraj zamieszkania, rodzinny dom czy ulubioną restaurację.
– informuje Lyofood.
Sławosz Uznański-Wiśniewski wybrał cztery dania, a jest to:
- zupa pomidorowa ze śmietaną i makaronem – „Zupa pomidorowa to dla mnie smak dzieciństwa i wspomnienie rodzinnego domu”
- leczo z kaszą gryczaną – „Oryginalnie wywodzące się z kuchni węgierskiej leczo na dobre zagościło na polskich stołach„
- jabłka pod kruszonką – „Spośród różnych receptur to właśnie ta najbardziej mi smakowała i chciałbym się nią podzielić z resztą załogi na orbicie. W końcu polskie jabłka są przecież najlepsze na świecie!”
- oraz oczywiście pierogi – „Na pierwszym miejscu zawsze były pierogi! Sam lubię je lepić, a mieszkając za granicą, często dzieliłem się nimi ze znajomymi z różnych krajów. „
Kapusta kiszona doprawiona majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Duszona z cebulą i grzybami, zamknięta w miękkim cieście. Całość zanurzona w złocistym warzywnym bulionie z marchewką, korzeniem pietruszki i kawałkami borowika. Wypij rosół, zjedz pierogi.
Receptury dań, które polecą w kosmos opracował Mateusz Gessler, a wykona je kielecka firma lyofood.pl która specjalizuje się w produkcji liofilizowanych posiłków premium.
Robert Makłowicz prosi o pomoc. ” To jest działalność przestępcza!”