Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny – ZUT) stworzyli chipsy z karpia.
Czy da się to zjeść i jak smakuje taki produkt?
Chipsy z karpia – KARPIOKI
Swój produkt nazwali Karpioki. Jak napisano, nie są to stricte chipsy, a raczej prażynki. Nie jest to więc nowy pomysł, bo sklepach możemy kupić prażynki krewetkowe. Tu jednak chodziło o wykorzystanie ryby nie tylko w święta Bożego Narodzenia.
Jak twierdzą naukowcy, ich produkt jest zdrowszą alternatywą dla klasycznych chipsów:
✅ Składniki: mięso karpia i skrobia z tapioki – dzięki temu chipsy są lżejsze i bardziej chrupiące.
✅ Wartości odżywcze: więcej białka, mniej kalorii, tłuszczów nasyconych i soli w porównaniu do klasycznych chipsów.
✅ Korzyści zdrowotne: bogactwo kwasów nienasyconych n-3 (EPA i DHA), które wspierają zdrowie serca i mózgu.
Wiele jednak osób nie lubi karpia. Czy zatem Karpioki są smaczne? Niektórzy mieli już okazję degustować Karpioki.
KGW Rogowianie miało okazję degustować w Przelewicach na wspólnym konkursie.Przesympatyczni Panowie
! Mega pomysł! Super produkt! Życzymy sukcesów i do zobaczenia
Jadłam – pycha do Gdyni paczuszkę poproszę
Brzmi pysznie!
– komentowano.
Wygląda więc na to, że pomysł przypadł do gustu Polakom i są plany, by Karioki wprowadzić do sprzedaży.